Olin mennyt viettämään koulujen päättäjäisiä yhteen puistoon. Kun olin jo jonkin aikaa jutellut yhden lukiolaisen kanssa, hän alkoi kysyä mistä vanhempani ovat tulleet. Vastasin Suomesta. Se on teknisesti totta koska olen adoptoitu. Sitten hän kysyi missä heidän vanhempansa tulevat. Vastasin Suomesta tietty. Sitten hän jatkoi juttelua muista asioista.
Itselleni jäi ikävä tunne suuhun siitä. Miksi minun pitäisi alkaa selitellä mistä minun vanhemmat on. Toinen oli miksi hän ei uskonut, että vanhempani voisivat olla Suomesta. Tämä oli kuin jostakin stereotyyppisestä keskustelusta, jossa värillinen joutuu selittämään mistä tulee ja nykyinen asuinmaa ei ole oikea vastaus. Olisin kyllä voinut vain sanoa heidän olevan Kiinasta niin asia olisi mennyt ihan helposti ohi ilman lisämutkia. Mutta ei nyt viitsinyt alkaa valehdella. Mitä se kertoo Suomesta jos kelpaava vastaus ei ole Suomi? Ovatko nuoret nyt yhtään sen vähemmän rasistisempia.
Tämä tapahtuma olisi voinut olla olankohautus juttu, jos se olisi ollut vain yksittäinen tapaus, mutta tämä on kohtuu normaalia, jos päättää liikkua kadulla ja olla sosiaalinen. Parasta varmaan olla epäsosiaalinen niin välttyisin tällaisilta kohtauksilta.
Et ole yksin. Ymmärrän hyvin miltä sinusta tuntuu. Siitä huolimatta ole sosiaalinen, vaikka joskus se voikin olla raskasta. Ole oma itsesi, sanokoot muut mitä tahansa!
Seuraava keskustelu käyty FB-ystäväni sivulla. Hän itse ei osallistunut ennakkoluuloiseen keskusteluun.
Nainen 1: Meillä on lapsia jotka menevät nukkumaan nälkäisinä. Vanhuksia joilla ei ole välttämätöntä lääkehuoltoa. Psyykkisesti sairaita ilman hoitoa. Perheitä jotka tekevät taloudellisen konkurssin. MUTTA me lahjoitamme miljoonia muille maille ennen kuin hoidamme omiamme + lahjoitamme/käytämme miljoonia pakolaisiin..
99% ei ole munaa kopioida tätä ja välittää eteenpäin, ONKO SINULLA..?
VASTAVÄITTELIJÄ: Kuka maksoi meidän suomalaisten lasten hoidosta sodan aikana Ruotsissa. Kuka ensi kerralla auttaa meitä, jos meille käy huonosti. Suomessa olevat pakolaiset eivät maksa niin paljon. Eivät saa mitään erikoispakolaistukia tai avustuksia. He opiskelevat, saavat ammatin täällä ja alkavat maksaa veroja, joilla taas hoidetaan ihan supisuomalaisiakin. Kuka hoitaa meidän eläkeläiset jos/ kun verorahat vähenevät.
NAINEN 2: Mun täytyy kyllä sanoa et vaikka mulla on 7 lasta ja sillä pakolaisella joka meen paikalla asu oli yks enemmän niin niiden tiliotteiden mitä siit huushollista löyty minkä mukaan se oli toimeentulotukea saanut 20 000mk en koskaan ikinäkään oo saanu hädän hetelläkään ees25 prossaa tosta….Autetaan niitä ruottalaisii sit ku ne joutuu hätää vuoro vaikutteisesti mut hoidetaan eka oma pesä kuntoon…
VASTAVÄITTELIJÄ: Minkä ajanjakson tuo summa kattoi?
NAINEN 2: No täytyy sanoo etten kahtonu niin tarkkaa eikä kiinnostanu mut eiköhän se kerran kuukaudessa kaikille makseta… ei ollu tiliotteessa päätöstä mukana….
VASTAVÄITTELIJÄ: Pakolaiset saavat Suomessa aivan samat edut ja aivan samoin perustein kuin muutkin täällä asuvat. En minäkään pidä että Sossun luukulta mennään suoraan Alkoon hakemaan pottua niin sanotusti “minun verorahoillani”. Mutta niinkin voi käydä. Ei sille voi mitään. Koska ei ollut päätöstä luettavana, tuo summa voi olla esim takautuvia maksuja, tai erikoissairaankuluja tai mitä vain. Ei pelkän tiliotteen perusteella voi mennä väittämään, että heille olisi maksettu väärin.
NAINEN 2: Kuka väärin maksetusta on puhunutkaan vaan valtavasta summasta…
VASTAVÄITTELIJÄ: Ihan oikeasti Suomi tarvitsee lisää väkeä. Jos täällä olevat eivät tee kaikki enemmän lapsia, meillä ei ole tarpeeksi veronmaksajia, eikä siten verorahoja joilla meidän eläkerahat maksettaisiin. Tai muukin hyvinvointi.
Silti ei tiedetä mistä summa koostui. Ei sitä kannata murehtia. Jos itse olet hakenut samoin perustein avustuksia etkä ole niitä saanut, sinulla on oikeus vaatia korjausta päätöksiin.
MIES 1: vittu mitä porukkaa. suomi suomalaisille ja .
VASTAVÄITTELIJÄ: Onkohan meillä varaa / tilaa ottaa kaikki miljoonat ulkosuomalaiset ja heidän suomalaiset jälkeläisensä tänne? Tasapuolisuuden nimissä, he eivät saa asua Suomen ulkopuolella muiden nurkissa.
MIES 1: pysyköön affanit (viittaus vieramaalaiseen nimeeni) ja saddamit kotonaan.
VASTAVÄITTELIJÄ: Olen kotonani ja ajattelin pysyäkin kotonani. Olen ihan syntynyt täällä Porissa ihan Porilaisista vanhemmista. Isän suku on Savosta, äidin Lattomereltä.
MIES 1: jaa et saanut kunnon suomi miestä
VASTAVÄITTELIJÄ: Mikä sinun ongelmasi on? Kunnon Suomi mies ei puhu kuten sinä.
MIES 1: juu ei meitä kunnon miehiä enää paljoo oo. me sinne rättipääs kainalooo ja oo kommaamati
VASTAVÄITTELIJÄ: Olen surullinen asenteidesi vuoksi. Voisit miettiä mitä sanot ja kenelle, minua tai taustaani tuntematta. En kommentoi tämän jälkeen koska se ei ole sen arvoista.
Kiitti
Jos oikein ymmärrän, niin se mikä sinua ärsytti oli se, että kysyjä kysyi mistä vanhempasi ovat kotoisin, eli se ettei ensimmäinen vastauksesi selventänyt asiaa tarpeeksi. En tiedä mikä oli tilanne ja kysyjän äänensävy, mutta onko tuo tosiaan epäkohtelias kysymys? Kysyn ihan rehellisesti, koska haluan tietää, miten tuollainen kysymys koetaan. Onko se se kysymys, vai äänensävy, jolla kysytään? Jos tutustun johonkuhun, joka ei ilmeisesti ole itse alunperin Suomesta tai korkeintaan toisen polven edustaja, minua voi ihan aidosti kiinnostaa, mitä kulttuuria henkilö saattaa tuntea Suomen kulttuurin lisäksi, esimerkiksi vanhempiensa kautta. Jos olisit vastannut esimerkiksi, että “Olen adoptoitu Suomeen Kiinasta, mutta en tunne olevani mitenkään kiinalainen”, eikö se olisi selittänyt kysyjälle kaiken, mistä hän mahdollisesti oli utelias? Varmasti parin sukupolven kuluttua tämä “Mistä tulet?” -kysymys menettää merkityksensä, mutta eikö se vielä ole kohtalaisen relevantti? Koska eikö monikulttuurisuuden yksi osa ole juuri sitä, että olemme tietoisia siitä, ettei kaikilla ole ihan identtinen tausta, ja osaamme ottaa eri kulttuurien tapoja huomioon? Ja että olemme kiinnostuneita muista ihmisistä ja heidän mahdollisesta kulttuurillisesta taustastaan? Ja että tajuamme, että maahanmuuttajat eivät ole yhtä ja samaa massaa, vaan heitä on eri paikoista ja maista. Voisin esimerkiksi kuvitella, että vietnamilaiset kokevat tylsäksi sen, että heitä pidetään kiinalaisina, ihan kuin kaikki Aasian maat olisivat yhtä kuin Kiina.
Noh, nyt tuli pitkä kappale kun pääsin vauhtiin ja aloin miettiä. Kerro mielellään oma kantasi.
Minä en pahoittanutmieltä siitä, että henkilö kysyi mistä vanhemmat oli. Vaan siitä, että hän vaati minulta vastausta jossa sanoisin heidän olleen ei-Suomalaisia. Et nyt lukenut hirveen hyvin kirjoitustani.
Minä en ole millään tavalla Kiinalainen muuten kuin ulkonäöllä. Jos ollaan ihan tarkkoja olen Itä-Aasialaisen näköinen, joten voisin ihan hyvin olla vietnamilainen, korealainen tai japanilainen, kun ei suomalaiset huomaa eroa. Olla kiinalainen merkitsee paljon muutakin, kuin vain ulkoiset asiat. Varmasti ymmärrät. Minä olen kyllä kulttuurillisesti ihan suomalainen.
Herääkö sama aito kiinnostus silloin, kun henkilö on juutalainen tai ruotsalainen?
Miltä tuntuisi, jos kysyisin vastaavasti sinulta esi-isiesi alkuperästä? Entäpä jos sellaista olisi kyselty sinulta jatkuvasti? Olisiko samalla tavalla mahdollinen kysellä muista henkilökohtaisista ominaisuuksista kuten vaikkapa pituudestasi, hiustenvärisi, karsastuksesta tai kehosi painosta? Saako kysellä Sallan taudista pohjois-suomalaisilta?
Sasu, aina kun tapaan uusen Suomalaisen hän kysyy minulta että milloin menen takaisin synnyin maahani, sanon että joskus tulevaisuudessa, koska tiedän että se ilahduttaa heitä vaikka en oikeesti ole lähdössä takaisin, tai kuka tietää ei koskaan voi sanoa ei koskaan, mutta pointti on se että Suomalaiset oikeesti eivät kestä nähdä erilaisuutta, ja itseasiassa luulen että rasismi on osa Suomalaisuutta sitä on vaikea poista koska on osa kasvatusta, luulen että me jotka taistelemme rasismia vastaan odottaa pitkätaival.
Sasu, minulle tapahtui sama juttu eilen ylioppilasjuhlissa. Mies kysyi mistä minä olen kotoisin. Kerroin mutta sitten sanoin, että jos menisimme 200 sukupolvea taaksepäin, minulla olisi noin miljoona isosiosiso…vahnemmat. Kysyin myöskin mistä hän on kotoisin.
This comment fell short of our community standards and was deleted by a moderator. Replies may also be deleted.
RL 11:10 RL 17:10
This user’s commenting privileges have been suspended for 14 days (until 18 June).
Luin kyllä parhaani mukaan, mutten ollut varma, siksi juuri kysyin. Kiitos kun vastasit. Eli kyse oli tilanteesta, se että melko tuntematon kysyi tuota asiaa niin pian, ja ilmeisesti myös jokseenkin itse-oikeutetulla asenteella.
Joo, ymmärrän. Ymmärrän, että sinä olet kulttuurillisesti suomalainen, tai sanotaanko suomalainen, piste. Ulkonäkö ei määrittele sitä. Mutta jos tapaisin sinut, olisin varmaan utelias siitä, miksi sinä näytät aasialaiselta, ja saattaisin varmaankin vähän aikaa tunnettuamme yrittää kysyä siitä (toivottavasti vähemmän epämiellyttävällä tavalla kuin puiston mies). Hyvä tietää, että tuo kysymys voi olla noin epämiellyttävä.
Voiko asian siis tiivistää siten, että uteliaisuus tätä seikkaa kohden ei ole epäkorrektia, mutta että asian voi tuoda esiin epäkorrektilla tavalla?
Minulla? Kyllä. En esimerkiksi osaa aina puheen puolesta erottaa ihmisiä akselilla ruotsalainen/ahvenanmaalainen/suomenruotsalainen, mutta totta kai olen utelias tietämään, mikä näistä taustoista jollakulla on. Kysyisin heti, kun se tuntuu sosiaalisesti luontevalta. Juutalaisuus on vähän eri asia, koska jos tietäisin jonkun olevan juutalainen, niin sittenhän jo tietäisin sen, eikä minun tarvitsisi sitä kysyä, eikö totta? Mutta totta kai olisin utelias hänen kulttuuristaan ja hänen sukunsa vaiheista.
Suomessa se toki olisi yllättävää, eikä minulla ole kokemusta tästä ulkomailta koska en ole asunut siellä paikallisen tavoin, joten en tiedä miten paljon painoarvoa vastauksellani on. Arvelisin kuitenkin, että minusta olisi ihan luonnollista, että herättäisin kiinnostusta jos en näyttäisi paikalliselta.
Se on varmaan väsyttävää. Loukkaavaa? En tiedä, minusta ei.
Ovatko nämä aiheet todella samanlaisia kuin toisen alkuperämaasta kysely?
Ne koskevat henkilön ulkonäköä ja olemusta ihan samalla tavalla. Miksen saa olla aidosti kiinnostunut esimerkiksi siitä, että käytät silmälaseja? Voisin sitten kysellä esi-isiesi näkövioista, perinnollisista sairauksista jne. Ei tämä voi olla mitenkään tunkeileva, sillä se perustuu aitoon uteliaisuuteen.
Jos sinun lapsesi osoittaisi sormella jotakuta ja kyselisi ääneen “äiti, miksi tuo nainen haisee?” voisit kyllä selittää, että lapsi oli aidosti utelias.
Etkö siis ole itse koskaan kysynyt keneltäkään, mistä he ovat kotoisin? Eikö sitä sinusta saa kysyä koskaan, koska se on henkilökohtaista ja, esimerkeistäsi päätellen, jopa hävettävää (?)? Eikö se kuitenkin ole aika iso osa henkilön koko identiteettiä ja persoonallisuutta (toisin kuin esimerkiksi lihavuus tai hien haju)?
Periaatteessahan sinä leivot nyt ei-natiivista alkuperästä tai puheenparresta jonkinlaista tabun poikasta… Siltä minusta ainakin tuntuu. Minusta tällainen “don’t ask, don’t tell” -tilanne haittaisi monikulttuurisuuden ideaa. Puhutaan asioista, kysellään, opitaan! Huomioiden tietysti tilanne ja toisen reaktio. Voihan olla, että jos Sasu olisi kertonut pojalle puistossa, että “Olen adoptoitu, mutta yhtä suomalainen kuin sinä”, pojalla olisi nyt tuoreessa muistissa tilanne, jossa ulkomaalaisen näköinen olikin supisuomalainen. En tiedä, enkä ollut paikalla, eikä Sasulla ole mitään velvollisuutta vastata tietyllä tavalla, mutta heitänpä tämänkin näkökulman esille.
Voin toki kuvitella, että jos tarpeeksi usein alkuperää käytetään itseä vastaan, koko aiheeseen herkistyy ja alkaa pitää kysymystä inhottavana. Se on vaikea tilanne, koska sitten aiheesta tulee sellainen herkästi särkyvä jonka ympärillä kaikkien pitää varoa. Mikä taas tekee siitä vielä isomman, kuin virtahevon olohuoneessa. Vaikka oikeastaan todellisuus on sitä, että ihmiset tulevat eri paikoista, asettuvat eri paikkoihin, kulkeutuvat eri paikkoihin sattumien kautta (esim. adoptio), eikä siinä pitäisi olla mitään hävettävää tai kummallista.
Mitä mieltä olet kysymyksestä “What’s your ethnic background?”, jonka kuulee usein USA:ssa myös monennen polven kansalaisilta kysyttävän? Ilmeisesti rapakon takana siihen vastataan ylpeydellä, että, puolalainen, kiinalainen tai costa ricalainen. Ja muistetaan myös mainita se 1/16 osa cherokeeta :P. Ja nämähän ovat vain jotain teoreettisia “geeniperimiä” — jos joku on todella kasvanut jossakin muussa maassa, sehän on paljon suurempi osa hänen identiteettiään silloin. Mutta sen kysyminen ei siis sinusta voi olla uteliaisuutta vaan lapsellista erilaisuuden pilkkaamista?
Kysymys alkuperästä on jo tunkeileva. Esi-isien alkuperään liittyvä ristikuulustelu sen jälkeen kuin ensimmäinen vastaus “ei tyydytä” on yksikertaisesti törkeä, eikä ansaitse vastausta. Kannanotto, jonka mukaan kuulustelu sellaisista asioista saa selittää uteliaisuudella tai aidolla kiinnostuksella osoittaa nurkkakuntaista mielenlaatua.
Noh, hyvä on sitten. Minusta olen aika selkeästi useaan kertaan sanonut, että kuulustelemine ei ole okei (eli että tilannetajua ja kohteliaisuutta pitää olla, kuten kaikessa kanssakäymisessä). Mutta jos pidät minua/kantaani nurkkakuntaisena, olkoon niin.
D4R
Pessimisti voisi sanoa että rasismi on osa länsimaista yhteiskuntaa. Rakentakaamme siis omaa yhteiskuntaa.
Yksi ärsyttävimmistä piirteistä jota olen huomannut osa Suomalaisissa on että he kun tapaavat minua puhuttelevat minua kuin olisin vajaa, luulenpa se johtuvan etnisyydestäni koska on toistunut usein Suomessa oleskelu aikani,Osa Suomalaisilla on ylemmyyden tunnetta, se paistaa heistä, aloitin vähän aikaa sitten työharjoittelu tulevaa ammattiani varten, ja huomasin työpaikalla että kun kysyy Suomalasilta jotain he naureskelevat keskenään ja heille tulee ihme virne naamaan, arvaa ärsyttääkö yhtään? on onneksi mukaviakin Suomalaisia mutta suurin osa on kyllä outoja. Mä haluan sanoo Suomalaisille että lakatkaa ennelta luulemast meitä Afrikkalaisia tyhmiksi tai vajaiksi, koska asia ei ole niin, me taas nähdään huvittavana että ajattelette meistä niin, tutustukaa meihin ensin ennenkuin teette hätäisiä ennakko käsityksiä meistä, ihminen on käukana tyhmyydestä jos tulee maahanne ja oppii teidän vaikean kielen ja silti selvietyy teidän maan vaikeasta elinoloista ja muistakin vaikeista sosiaalisisti tilanteista.
Stereotypiat elävät hyvin Suomessa. Parasta olisi vain olla elävä todiste negatiivisen stereotyypin älyttömyydestä. Positiivisten kohdalla muittuttaa ihmisiä, että kaikkilla ei mene hyvin kaikki eivät ole taitavia jossakin asiassa.
Hi Sasu
When I moved to England for studies and with plans to stay there and work I realized one day, what am I doing here, I hope this is not true.
Then after the studies I came to the conclusion, I better return to Finland.
Are you trying to say the same?
Are you trying to state the same?
En nyt ihan ymmärtänyt mitä hait tuolla. Minulla ei ole mitään ajatusta lähteä suomesta lopullisesti. Ainavoisi matkustaa jossiki ajaksi Englantiin tai Kiinnaan opiskelemaan tai töihin. Tai muuten vain matkustaa ympäri maailmaa jotta oppisi pitämään asioita mittasuhteessa. Olen kyllä Suomalainen.
Onneksi olkoon, tämä sivu on saavuttanut todella huvittavia piirteitä. Itsekin ulkomailla minulta kysytään mistä päin maailmaa olen.
“Eivätkö he kunnioitakaan minua ihmisenä? Yhyy yhyy! Pitävät ainoastaan ulkomaalaisena eikä yhtenä heistä, yhyy! Silkkaa ennakkoluuloa ja rasismia, yhyy!”
Elämä olisi niin paljon helpompaa kaikille, jos lakkaisi etsimästä suurennuslasin avulla kaikesta rasismia. Tällainen roska vie huomiota ja painoarvoa oikealta rasismilta. Lukekaa tarina pojasta, joka huusi liian monta kertaa “susi”