Suunnitelmat kansalaisuuslain tiukentamiseksi paljastavat pääministeri Petteri Orpon hallituksen huomattavan historiallisen muistinmenetyksen. Tiesittekö, että Suomi kielsi naisilta, joiden ylpeästi väitetään saaneen ensimmäisenä Euroopassa äänioikeuden, oikeuden antaa kansalaisuus lapsilleen? Vain miehellä oli tällainen oikeus ja etuoikeus.
Vuonna 1984, noin 66 vuotta itsenäistymisen jälkeen, naiset saivat vihdoin oikeuden antaa kansalaisuuden lapsilleen jus sanguinis -periaatteen mukaisesti.
Lähde: Valtionuevosto
Voit kysyä, miten vanha laki, joka ei sallinut naisten siirtää kansalaisuutta lapsilleen, muutti tällaisten ihmisten elämää. Suomen valtion pitäisi pyytää anteeksi tällaista epäoikeudenmukaista ja seksististä lakia.
Menemättä yksityiskohtaiseen kuvaukseen, jouduin suorittamaan asepalveluksen Argentiinassa vuosina 1977-78, yhden maan verisimmistä diktatuureista aikana.
Suomessa tilanne olisi ollut toinen.
Eikä siinä vielä kaikki. Kun muutin maahan, minua kohdeltiin kuin ketä tahansa ulkomaalaista, jolla ei ollut oikeuksia, mutta jonka äiti toi sympatiaa ulkomaalaisvirastossa työskenteleviltä naisilta.
Ja nyt Suomen oikeistolaisin hallitus, joka on mennyt sänkyyn äärioikeistolaisen Perussuomalaisten kanssa, näyttää vihreää valoa maahanmuuttolakien tiukentamiselle.
Jos kansalaisuuslaki menee läpi eduskunnassa, se ei kannusta sopeutumiseen vaan jarruttaa ja hidastaa sitä. Ensinnäkin kansalaisuuden saaminen edellyttää kahdeksan vuoden oleskeluaikaa nykyisestä viidestä vuodesta. Lisäksi tulee kansalaisuuskoe. Jos Tanskan esimerkistä voi ottaa mallia, kansalaisten on vaikeampi läpäistä se.
Uusi kansalaisuuslaki on peilitalo ja häpeällinen muistutus siitä, miten innokkaasti hallitus haluaa viedä meidät takaisin maahanmuuttajien ja vähemmistöjen kannalta synkempiin aikoihin