Moni suomalainen tulee muistamaan vuoden 2016 politiikan vuotena; sellaisena, jossa Suomen hallituksen tahto törmäsi liian usein perustuslain kanssa.
Joidenkin hallituspuolueiden kannattajien mielestä ongelma on perustuslaissa ja jopa jotkut kansanedustajat ovat tahtoneet muuttaa perustuslakia, jotta heidän tahtonsa menisi läpi.
Maahanmuuttopolitiikassa Keskusta ja Kokoomus ovat luopuneet tärkeistä periaatteista, kuten yhdenvertaisuudesta ja jopa perustuslain kunnioituksesta, jotta perussuomalaiset pysyisivät tyytyväisinä. Pahinta on, että uutisten valossa asiantuntijoita ei kuunnella.
Hallituksella on kielteinen asenne maahanmuuttoa kohtaan, ja se asenne on heijastanut muun muassa maahanmuuttoviraston työntekijöden työtahtiin ja työlaatuun. Ensin sama virasto määritteli mitkä maat ovat turvallisia tai eivät ja sitten ihmisten massiiviset palautukset alkoivat. Samalla kiristettiin tuntuvasti turvapaikan saaneiden mahdollisuutta saada perhe Suomeen.
Joulukuun alussa hallituspuolueet näkivät kovasti vaivaa 3 000 paperittomien elämän kurjistamiseksi nykyistä enemmän ja työryhmä ohjeisti kuntia antamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille vain perustuslain mukaista, välttämätöntä hätämajoitusta, ruokaa, vaatteita ja sairaanhoitoa. Kuulemma toimeentulotukea ei laittomasti oleskeleville makseta. Mutta mitä perustuslaki sanoo toimeentulosta ja hätäavusta? Joidenkin lakioppineiden mielestä työryhmä kehottaa kuntia rikkomaan lakia.
Millä ei näytä olevan väliä, kun kyse on turvapaikanhakijoista. He ovat toisen luokan kansalaisia hallituksen silmissä. Näin vaikka juhlapuheissa puhutaan kauniisti ihmisoikeuksista ja yhdenvertaisuudesta. Pahinta, mitä Suomi on ilmeisesti tänä vuonna tehnyt, on se mitä me emme näe tai koe ja josta medioissa puhutaan hyvin vähän, eli se mitä on tapahtunut niille tuhansille turvapaikanhakijoille, jotka on lähetetty ”turvallisiin maihin” takaisin.
Hallituksen kova ja kylmä linja turvapaikanhakijoita kohtaan heijastuu yleiseen asenteeseen myös kaikkiin Suomessa asuviin maahanmuuttajiin ja jopa kielivähemmistöihin. Suomi suomalaisille tarkoittaa pientä porukkaa, joka myös päättää eduskunnassa ja hallituksessa Suomi on vain suomenkielisille. Ruotsikieliset tuntevat hyvin nahoissaan sen mistä puhun. Puhumattakaan siitä, että saamenkielisten asemaa parannettaisiin. Vuonna 2016 ei ole ollut helppoa olla turvapaikanhakija, maahanmuuttaja, muslimi, ruotsinkielinen, työtön, sairas eläkeläinen tai humaani. Hallituksen asenne eri ihmisiä kohtaan huolestuttaa monia ja syystä.