Enrique Tessieri
Ottaen huomioon maamme pienen maahanmuuttajien ja pakolaisten luvun, mitä olemme tehneet väärin ansaitaksemme tulla opportunisten politikoiden ja heidän puolueidensa päivittäisistä maallikko-solvauksista, rasismista ja herjauksista? Jopa sosiaalidemokraatit, puolue, joka on taistellut työläisten ja vähävaraisten etuuksista, näyttää lähestyneen perussuomalaisten maahanmuuttopolitiikkaa.
Esitin äskettäin kaksi kysymystä kokoomuksen nettisivulla: onko Suomi monikulttuurinen yhteiskunta ja onko puolueella virallista maahanmuuttopolitiikkaa? En saanut vastausta ensimmäiseen kysymykseeni, mutta toiseen he vastasivat lähettämällä linkin, josta pääsin lukemaan viime marraskuussa julkaistun raportin maahanmuutosta. Kysyin heiltä uudestaan, onko kokoomuksella virallista maahanmuuttopolitiikkaa. En saanut vastausta.
Totuus on ettei yhdelläkään poliittisella puolueella ole Suomessa kunnollista ja virallista maahanmuuttopolitiikan suuntaa. Ilman virallista linjaa, on mahdollista, että puoleiden sisällä on monenlaisia mielipiteitä ja kannanottoja: ksenofobisesta maahanmuuton puolesta.
Sosiaalidemokraattien uusi maahanmuuttopolitiikka, “maassa maan tavalla,” jota SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ehdotti, on uudenveroinen, sillä se asettaisi kyseisen puolueen ensimmäiseksi, jolla olisi virallinen maahanmuuttopolitiikka. Onko puolueen maahanmuuton kanta oikea ja tuleeko se menestymään, on toinen kysymys. Monet maat ovat ehdottaneet kannan samanlaiseen nationalistiseen ratkaisuun, pakottamalla maahanmuuttajat allekirjoittamaan sopimuksen, että he noudattaisivat uuden kotimaansa sääntöjä.
SDP:n maahanmuuttopolitiikka tulee epäonnistumaan, ei vain siksi, että se on etnokeskeinen, vaan koska se on perustuslain vastainen. Kuinka voisimmekaan pakottaa toiset ihmiset hyväksymään niin suppean näkemyksen suomalaisuudesta (mitä on suomalaisuus?) jos perustuslaki ja yhdenvertaisuuslaki antavat tilaa kunnioitukselle, erilaisuudelle ja oikeudet mm. harjoittaa omaa uskontoaan.
Nykyinen maahanmuuttokeskustelu ei ole pelkästään muodostanut farssin, mutta se on ennen kaikkea loukkaus kaikkia maahanmuuttajia ja pakolaisia kohtaan, jotka asuvat Suomessa.
Ei olisi ollenkaan huono ajatus jos he menisivät lakkoon samalla tavalla kuin tuhannet Italiassa ja Ranskassa. Viesti olisi päättäjille selvä: emme ole poliittista tykkiruokaa.
Mikään lakkoa ei tule, koska maahanmuuttajat työllistyvät rasismin johdosta varsin huonosti Suomessa. Heistä ei vieläkään tullut Italian tai Ranskan tavalla Suomelle välttämättömäksi. Tosin on vain ajan kysymys, milloin se tapahtuu. Saa nähdä, miten silloin käy maassa, missä maahanmuuttokysymys ja kotouttamiseen liittyvät kysymykset on vältetty niin kauan.
–Tosin on vain ajan kysymys, milloin se tapahtuu. Saa nähdä, miten silloin käy maassa, missä maahanmuuttokysymys ja kotouttamiseen liittyvät kysymykset on vältetty niin kauan.
Toivottavasti se päivä koittaa kohta!
-“Mikään lakkoa ei tule, koska maahanmuuttajat työllistyvät rasismin johdosta varsin huonosti Suomessa.”
Ja sinulla tietysti on TODISTEITA että työllistyminen, tai sen puute, johtuu suomalaisten rasistisuudesta eikä…
Maahanmuuttajien puuttellisesta kielitaidosta ja/tai surkeasta koulutuksesta.
Ai ei ole todisteita? No sitähän minäkin.
Todisteita nimittäin löytyy runsaasti maahanmuuttajien korkeasta koulutuksesta ja monikielisyydestä. Samoin todisteista siitä, miten rakenteellinen syrjintä estää heidän harjoittamasta ammattiaan Suomessa myös silloin kun he ovat saaneet tutkintoaan Suomessa.
Tässä pari lainausta somalialaisten lukutaidosta ETMU-listalta:
«Itsekin olen hämmästynyt tuosta 80-90 prosentin väitteestä. Ainoa jotenkin luotettava lähde, jonka löysin aiheeseen liittyen, on vuoden 2002 Tilastokeskuksen Maahanmuuttajien elinolot-tutkimus. Siinä somalialaisilta on kerätty aineisto käyntihaastatteluilla, joten lukutaidottomat eivät ole pudonneet automaattisesti pois. Tässä sen satoa:
– 11 prosenttia somalialaisista vastaajista oli täysin kouluttamattomia ja
– 14 prosenttia oli käynyt alle 5 vuotta koulua
– melkein puolet oli käynyt yli 10 vuotta koulua.
Noin 20 prosenttia otoksesta kieltäytyi vastaamasta haastatteluun, heissä mahdollisesti keskimääräistä enemmän lukutaidottomia. Joka tapauksessa on vaikeaa päästä millään keinoin juuri muuhun johtopäätökseen kuin että Suomen somalialaistaustaisesta aikuisväestöstä 11-30 prosenttia olisi luku- ja kirjoitustaidottomia. Somaliassa lukutaidottomia oli 2001 arviolta 62 prosenttia yli 15-vuotiaista. Oletettavasti Suomeen tulevissa on kuitenkin vähemmän lukutaidottomia aikuisia kuin keskimäärin Somaliassa.»
Ja vielä toinen lainaus:
«Uusien tulokkaiden lukutaidosta minulla ei ole tietoa, mutta se on tiedossa, että suuri osa 1990-luvulla tulleista oli saapuessaan vielä nuoria, ja monet heistä ovat kouluttautuneet ammattiin Suomessa. Tällä hetkellä Suomessa asuvasta somalinkielisestä väestöstä noin puolet on alle 15-vuotiaita, ja melkoinen osa heistä on täällä syntyneitä ja kasvaneita.»
“- 11 prosenttia somalialaisista vastaajista oli täysin kouluttamattomia ”
24%
“- 14 prosenttia oli käynyt alle 5 vuotta koulua
– melkein puolet oli käynyt yli 10 vuotta koulua.”
Miten tuon laskee. 24 ei koulutusta, 27% perusaste, 39 keskiaste ja 10% korkea asteen (suomi 0/28/40/32)
“Tällä hetkellä Suomessa asuvasta somalinkielisestä väestöstä noin puolet on alle 15-vuotiaita,»”
41,7% ei minun mielestä ole noin puolet.
Ja miten tuo liittyi mihinkään? Tuo 90% on tulijoista ei täällä vuosia asuneista.
-“Todisteita nimittäin löytyy runsaasti maahanmuuttajien korkeasta koulutuksesta ja monikielisyydestä.”
Mistä?
Saman tien haluaisin nähdä tilastot siitä kuinka monen korkeasti koulutetun maahanmuuttajan koulutus on käyty hyväksyttämässä Suomalaisessa yliopistossa tai vastaavassa? Jos ei, turha ulista että epäreilua. Ulkomainen tutkinto täytyy käydä hyväksyttämässä.
Ja kuinka monen monikielisen maahanmuuttajan kielivalikoimasta löytyy sujuva… Suomi?
Suomessa kommunikoidaan yhä paikallisella kielellä… Suomeksi. Jos työ vaatii, kuten valtaosa töistä vaatii, jatkuvaa kanssakäyntiä suomalaisten kanssa, on suomen puute kielitaidossa anteeksiantamaton.
-“Samoin todisteista siitä, miten rakenteellinen syrjintä estää heidän harjoittamasta ammattiaan Suomessa myös silloin kun he ovat saaneet tutkintoaan Suomessa.”
Todisteita?
Ja tässä päästään taas kieleen. Jos ei huomioida joitakin tiettyjä aloja, IT-ala esimerkiksi, ja suuria korporaatioita, kuten Nokia, on sujuva suomi käytännössä täysin välttämätön että työntekijä voi suoriutua töistään hyvin.
Sen puute on vika työnhakijassa, ei työnantajassa.