Hser Hser ja Mustafa Isman
Monet turvapakanhakijat jotka tulevat Suomeen etsivät ja saavat uuden mahdollisuuden elämässä. Ihmisillä, jotka elävät maassa, jossa on sotaa ei ole paljon tulevaisuutta, vain pelkoa ja epätoivoa.
Pakolaisten tiet Suomeen ovat monenlaisia. Jotkut saattavat tulla suoraan turvapaikkahakijana, kun taas toiset tulevat kiintiöpakolaisina tai pääsevät Suomeen perheenyhdistämisen perusteella.
Viime vuonna Suomeen tuli 3 129 turvapaikanhakijaa. Tässä on pieni nousu edelliseen vuoteen verrattuna, jolloin määrä oli 3 026, Maahanmuuttoviraston tietojen mukaan. Suomi ottaa joka vuosi 750 kiintiöpakolaista.
Kotoutuminen ja sopeutuminen uuteen kotimaahan saattaa olla vaikeaa jollekin ja helpompaa toisille. Vaikein haaste monelle maahanmuuttajalle on uuden kielen oppiminen, maan tavat ja kulttuuri. Hyvä suomen tai ruotsin kielen taito on tärkeä, jos uusi asukas haluaa menestyä Suomessa.
On myös muita tärkeitä seikkoja jotka edistävät kotoutumista. Tärkeää on myös koulutus ja ammatti, työllistyminen, verkostoituminen sekä yhteiskunnan hyväksyntä.
Monen pakolaisen elämä on ollut vaikeaa ennen Suomeen muuttamisesta. Esimerkiksi kiintiöpakolaiset, jotka tulevat Thaimaasta ja ovat alun perin Myanmarista, ovat eläneet monta vuotta pakolaisleireissä ennen tuloaan maahamme. Eräät heistä ovat eläneet niin kauan pakolaisleirissä etteivät tunne vanhempiensa kotimaasta.
Jotkut kiintiöpakolaiset saattavat odottaa 12 vuotta pakolaisleirissä ennen kuin pääsevät uuteen kotimaahan.
Kun astu pakolaisleirissä, asut ei-kenenkään maassa. Pakolaisleirillä ei ole tulevaisuutta. Siellä ei saa liikkua vapaasti leirin ulkopuolella.
Maailmankatsomus on hyvin suppea, koska elämän kuuluu vain pakolaisleiri ja lähimmät asukkaat, jotka odottavat kärsivällisesti muuttoa toiseen maahan.
Molemmat olemme kiitollisia siitä, että olemme päässeet Suomen ja pystymme opiskelemaan ja liikkumaan vapasti. Piikkilangat tai aseet eivät pidättele meitä enää vangittuna.
Kiitoksia Suomi.
Tämä kirjoitus julkaistiin Otavan Sanomissa (toukokuu 2013). Hser Hser ja Mustafa Isman ovat Otavan Opiston monikulttuurisella peruskoululinjalla.