Maryan Siyad ja Zamzam Ahmed Ali
Miksi Suomessa ovat musliminaiset yliedustettuina yksinhuoltajaäitien ryhmässä? Esimerkiksi, Suomessa asuvien Somaliassa syntyneiden naisten perheistä liki 44% oli ilman miestä tai isää vuonna 2011, MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman mukaan, kun vastaava luku suomalaisten naisten keskuudessa on 20,2%. Miten tähän on päädytty?
Kaikki tietävät, että lapsen kasvattaminen ei ole helppoa, erityisesti jos olet yksinhuoltaja sekä asut vieraassa maassa. Nuoret äidit ja lapset tarvitsevat tukea. Enemmän tukea sitä parempi.
Kulttuuriset paineet saattavat olla yksi syy miksi niin monia somali naisia on yksinhuoltajina. Kuten muualla, Somaliassakin naiset perinteisesti hoitavat lapset ja kodin. Miehen rooli on olla työssä kodin ulkopuolella. Nämä roolit muuttuvat paljon kun tähän perinteeseen tule muutoksia yhteiskunnan muutosten myötä.
Kaikki tietävät, että perhe on taloudellinen yksiö. Jollakin perheillä vähäinen raha ja mahdollisuudet voi kärjistää ongelmat sekä muuttaa naisten ja miesten perinteiset roolit.
Saamalla tavalla kun suomalaiset yksinhuoltajat tekevät urheasti työtä lastensa hyväksi, sama asia koske maahanmuuttaja naisia. Äitiys ei tunne kansalaisuutta tai rajoja.
Mikä sitten on ratkaisu? Kuinka voisimme vähentää yksinhuoltajien paineita?
Helppoa ratkaisua korkeaan yksihuoltajien määrään ongelmaan ei löydy. Yksi tärkeä askel oikeaan suuntaan olisi kuitenkin se että viranomaiset tunnistavat ongelmat ja että niin pitää tarttua.
Kenties yksi lääke voisi olla enemmän koulutusta ja työtä tarjoilla yksinhuoltajille, että heidän elämä näin helpottuisi Suomessa. Enemmän rahaa ja mahdollisuuksia parempaan tulevaisuus varmasti auttaisi yksinhuoltajien ja heidän tilannetta.
Tämä juttu julkaistiin Otavan Sanomissa (toukokuu 2013). Maryan Siyad ja Zamzam Ahmed Ali opiskelevat Otavan Opiston monikulttuurisella peruskoululinjalla.