Kansainvälisen Toimittajat Ilman rajojen mielestä Suomi on ollut jo monen vuoden peräkkäin maailman paras maa sananvapaudessa. Tammikuun alussa toimittaja Jan Lundius kirjoitti uutistietotoimiston IPS: n verkkosivulla artikkelin, jonka otsikko oli: ”Jopa Suomen täytyy pitää huolta lehdistövapaudestaan”.
Espanjankielisessä artikkelissa Lundius käy läpi Suomen sananvapauden historiaa Ruotsin vallan ajoista lähtien nykypäivään. Lundiuksen mielestä yksi tumma pilvi suomalaisten tiedotusvälineiden sananvapaudessa on se huomio, joka avoimesti rasistiset tahot ovat saaneet tiedostusvälineiltä. Myös se, että vallankahvassa olevan puolueen, ja Lundius mainitsee perussuomalaisia, suhtautuvat voimakkaasti kielteisesti tiedotusvälineiden kritiikkeihin.
Nyt on käynyt ilmi, että valitettavasti myös pääministerillä on sukset ristissä muun muassa Yleisradion kanssa.
Toimittaja Ruben Stiller kertoi avoimesti Helsingin Sanomille kuinka hänen pomonsa on painostanut häntä vaikenemaan pääministerin ja Terrafemin asiasta. Tämä tapauksen käsittely on jatkunut ja se on hyvä asia. Tapaus kertoo sitä mitä me, jotka olemme kauan seuranneet politiikkaa tiedämme. Olemmehan aiemmin tällä hallituskaudella lukeneet hallituspuolueiden ja varsinkin perussuomalaisten moitteet tiedotusvälineitä kohtaan, kun media käsittelee heidän asioita muulla tavoin kuin nämä poliitikot olisivat tahtoneet. Aika ajoin poliitikot kiukuttelevat medioille ja toimittajille.
”Yleisradion painostaminen ei ole mitään uutta, sanoo Ylen politiikan toimituksen entinen päällikkö Pekka Ervasti. Hänen mukaansa tilanne on kärjistynyt varsinaisesti kahden viime vuoden aikana. “Juttuja on hyllytetty ja sensuroitu ja toimittajille on annettu varoituksia erityisesti tämän hallituksen aikana.””
Yleisradion toimintaa on myös yritetty muuttaa esimerkiksi monikulttuurisuuden käsittelyssä. Tämän vuoden toukokuussa perussuomalainen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen ilmaisi puolueensa kantaa, monikulttuurisuus –sanasta poistamisesta . Neuvotteluissa kävi kuitenkin niin, että sanamuoto vain vaihdettiin. ”Ylen tehtävänä on tukea suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista, suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta.”
Sananvapauden kannalta ongelmallisinta on kuinka yleisradion rahoitusta on yritetty muuttaa poliittisten intressien mukaisesti. Esimerkiksi ruotsinkielisten ohjelmien lähetystä halutaan vähentää, eikä se suinkaan tarkoittaisi siitä, että muiden vähemmistöjen ohjelmia lisätäisiin. Siitä ei edes puhuta, koska ”monikulttuurisuus on paha”.
Artikkelin lopussa Jan Lundius sanoo, että pohjoismaalaiset ihmiset pitävät sananvapautta itsestäänselvyytenä ja uhkia poissuljetaan. Tämän päivän keskustelu sananvapaudesta herättää meitä toisenlaiseen tilanteeseen.
Lähteet:
http://www.hs.fi/politiikka/art-2000004888997.html?utm_medium=social&%3Butm_content=www.hs.fi&%3Bshare=e2414fbcf1875720c45696dc69f3b436&utm_source=facebook&utm_campaign=facebook-share
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/pekka-ervasti-ylen-johto-on-taipunut-sipil%C3%A4n-hallituksen-painostukseen-1.170693