Teksti & kuvat Mahad Sheikh Musse*
Toiminta voi olla haastavaa ja epäonnistua, jos toiminnassa esiintyy rasistisia uskomuksia maahanmuuttajista, erityisesti nuorista “ongelmanuorista”.
On valitettavan yleinen asetelma, jossa maahanmuuttajanuoret nähdään usein uhkana eikä uhattuina, vaikka he voivat itsekin olla haavoittuvassa asemassa ja alttiina erilaisille riskeille ja vaaroille. Tämä johtaa siihen, että heidän tarpeensa ja kokemuksensa jäävät vaille asianmukaista huomiota ja tukea.
Lahde: Facebook
Yhteiskunnalliset rakenteet ja asenteet voivat luoda tilanteen, jossa maahanmuuttajanuoret nähdään potentiaalisina uhkina esimerkiksi turvallisuudelle tai yhteiskunnalliselle vakaudelle.
Puutteellinen ymmärrys maahanmuuttaja-nuorten kokemuksista, taustoista ja tarpeista johtaa siihen, että heidän haavoittuvuutensa ja tarpeensa jäävät huomiotta.
Tämä asetelma korostaa tarvetta tiedon lisäämiselle, asenteiden muuttamiselle ja rakenteellisten epäkohtien korjaamiselle, jotta maahanmuuttajanuorten oikeudenmukainen kohtelu ja tuki voidaan varmistaa. On tärkeää nähdä maahanmuuttajanuoret yksilöinä ja tunnistaa heidän tarpeensa ja kokemuksensa, jotta voidaan tarjota asianmukaista tukea ja suojelua heidän haavoittuvassa asemassaan.
Tässä on muutamia seurauksia ja mahdollisia ratkaisuja:
Seuraukset:
1. Epäoikeudenmukainen kohtelu: Rasistiset uskomukset voivat johtaa maahanmuuttaja-nuorten epäoikeudenmukaiseen kohteluun ja syrjintään, mikä heikentää heidän luottamustaan viranomaisiin ja tukipalveluihin.
2.Heikentynyt vuorovaikutus: Rasistiset asenteet voivat vaikeuttaa vuorovaikutusta maahanmuuttajanuorten ja toimijoiden välillä, mikä estää avoimen ja luottamuksellisen suhteen syntymistä.
3.Huonojen päätösten tekeminen: Rasistiset ennakkoluulot voivat johtaa huonoihin päätöksiin ja toimintamalleihin, jotka eivät ota huomioon maahanmuuttajanuorten yksilöllisiä tarpeita ja taustoja.
Ratkaisut:
1. Koulutus ja tietoisuuden lisääminen: Toimijoita ja ohjaajia tulisi kouluttaa ja valistaa monikulttuurisuudesta, kulttuurisensitiivisestä työskentelystä ja syrjinnän tunnistamisesta ja ehkäisemisestä.
2. Monimuotoisuuden edistäminen: Toimintaympäristöjen tulisi olla monimuotoisia ja inklusiivisia, ja niissä tulisi edistää kulttuurien välistä ymmärrystä ja arvostusta.
3. Tuen tarjoaminen: Toimijat tarvitsevat tukea ja resursseja käsitelläkseen omia ennakkoluulojaan ja tunnistamaan mahdolliset rasistiset asenteensa ja käyttäytymisensä.
4.Vastuullisuuden korostaminen: Organisaatioiden ja instituutioiden tulisi korostaa vastuullisuutta ja eettistä toimintaa, ja ne tulisi asettaa vastuuseen rasistisen käyttäytymisen ja syrjinnän torjumisesta.
Yhteenvetona, on tärkeää tunnistaa ja käsitellä rasistisia uskomuksia ja käyttäytymistä, jotta voidaan varmistaa, että maahanmuuttaja-nuorille tarjotaan oikeudenmukaista ja tehokasta tukea heidän kotoutumisessaan ja hyvinvoinnissaan.
*Kirjoittaja on pitkälinjan nuorisotyötekija.