#Suomessa syntyneillä maahanmuuttaja -taustaisilla nuorilla menee usein heikommin kuin heidän vanhemmillaan, koska he kohtaavat erilaisia esteitä yhteiskunnassa. Toisin kuin heidän vanhempansa, jotka saattoivat odottaa haasteita uudessa maassa, nämä nuoret kasvavat ajatellen, että heidät nähdään suomalaisina – mutta törmäävätkin rakenteelliseen syrjintään ja ulkopuolisuuden tunteeseen.
Toisin kuin vanhemmilleen, suomen kielen osaaminen ei ole heille ongelma. Mutta vaikka he puhuvat kieltä sujuvasti ja tuntevat kulttuurin, se ei riitä estämään syrjintää.
#Työmarkkinoilla heitä syrjitään sukunimen tai ulkonäön perusteella, eikä koulutuskaan takaa samoja mahdollisuuksia kuin kantasuomalaisille. Kun ovet sulkeutuvat toistuvasti ilman näkyvää syytä, usko omiin mahdollisuuksiin alkaa murentua.
#Syrjintä ja #rasismi ovat suurimmat syyt siihen, miksi monet putoavat koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle. He eivät aina myöskään kuulu maahanmuuttajille suunnattujen tukitoimien piiriin, koska heidän ajatellaan olevan samalla viivalla muiden suomalaisten kanssa.
Käytännössä he kuitenkin kohtaavat esteitä, joita kantasuomalaiset eivät joudu ylittämään.
Kyse ei siis ole pelkästään kielestä tai koulutuksesta, vaan #rakenteellisista ongelmista, jotka sysäävät heidät yhteiskunnan ulkopuolelle – ja ilman todellisia toimia tämä epäoikeudenmukaisuus vain jatkuu.
*Mahad Sheikh Musse on monikulttuurisen nuorisotyön ammattilainen, joka omaa vuosien kokemus viranomaisten ja eri yhteisöjen kanssa työskentelmisestä.
