Kansainvälistyminen on mahdollisuus. Näin kuvasi myös Mikkelin kaupunginjohtaja Janne Kinnunen Länsi-Savon haastattelussa 9.6. Etelä-Savon ja Mikkelin väestökehityksen näkökulmasta se on jopa välttämättömyys.

Väestön väistämättä ikääntyessä ja vähetessä kohtaamme merkittäviä haasteita erityisesti työvoiman saatavuudessa. Tarvitsemme uusia asukkaita, sekä edellytyksiä yrityksille ottaa vastaan työvoimaa myös Suomen rajojen ulkopuolelta.
Suomalainen yhteiskunta on aina ollut monimuotoinen, ja ihmiset edustavat erilaisia kulttuurisia, uskonnollisia ja kansallisia taustoja. Väestötietojen perusteella kuitenkin Mikkeli ja Etelä-Savo jäävät moninaisuudessa jälkeen muista Suomen kaupungeista ja maakunnista.
Tilastokeskuksen mukaan, vuonna 2023 Mikkelissä muuta kieltä kuin suomea ja ruotsia puhuvien osuus väestöstä oli 5,4 prosenttia. Vertailun vuoksi Helsingissä vastaava luku oli 19,5, Tampereella 10,4, Lappeenrannassa 9,9 ja Jyväskylässä 6,8 prosenttia. Vaikka Mikkelin vieraskielinen väestö on kasvanut 20 vuodessa, ja on nyt 2 810 asukasta, on kasvu ollut vaatimatonta.
On hyvä tunnistaa, että moninaisuus on hyvän työyhteisön ja elinympäristön ominaisuus. Työelämän monimuotoisuuden, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisellä on suuri merkitys Suomeen muuttaneiden työllistymiselle ja onnistuneelle kotoutumiselle.
Yhdenvertaisessa yhteiskunnassa eri väestöryhmät ovat edustettuina ja osallisina eri organisaatioissa ja työtehtävissä. Moninaisuusosaamistaan voi lisätä koulutuksen avulla ja sitä ansiokkaasti tarjoavat monet tahot, kuten THL, opetus- ja kulttuuriministeriö, European Network Against Racism ja CEJI. Koulutus auttaa tunnistamaan syrjinnän muotoja ja antaa keinoja niiden purkamiseen.
Poliittinen tahtotila yhdenvertaisuuteen ja syrjimättömyyteen Suomessa on olemassa, esimerkiksi perustuslain ja yhdenvertaisuuslain muodossa, mutta laki yksistään ei riitä, ellei se toteudu arjessa ja kunnissa eri puolella Suomea. Siksi moninaisuuden ja sosiaalisesti kestävän kehityksen vahvistaminen on aloitettava nyt.
Kaupunki voi toimia esimerkkinä moninaisuusosaamisen edistämisessä kouluttamalla oman henkilöstönsä ja päättäjät vahvistamaan monimuotoisuutta edistäviä rakenteita, jotta Mikkeli on entistä parempi paikka kansainvälisten osaajien työllistyä ja juurtua.
Jatta Juhola ja Enrique Tessieri
Juhola on kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen (sd.), Tessieri on varavaltuutettu (sd.).
Lue alkuperäinen kirjoitus tässä.