Abdirisak Mahamed*
Suomeen saapui 32 478 turvapaikanhakijaa vuonna 2015.
Ihminen, joka asuu Aasiassa tai Afrikassa ajattelee, että eurooppalaiset ihmiset elävät tasa-arvossa, sanan- ja uskonnon vapaudessa.
Lehden pääset lukemaan tästä linkistä.
Nämä oikeudet ovat olemassa, mutta ei kaikilla.
***
Olen asunut Suomessa tarpeeksi kauan, että tiedän mitä tarkoittaa olla maahanmuuttaja tässä maassa.
Kun saavuin Suomeen vuonna 2014, oli paljon haasteita, mutta haluaisin päästä elämässä eteenpäin uudessa kotimaassa.
Ensimmäinen tärkeä asia oli oppia kieltä ja aloittaa koulu, koska koulutus lisää ihmisten omanarvontuntoa, sekä elämänhallintaa.
Toinen tärkeä asia on työpaikka. Vaikka sinulla ei ole ammattia, on kuitemkin tärkeä päästä töihinkin.
***
Kun saavuin Suomeen pakolaisena, minun oli saatava oleskelulupa.
Se on henkilökortti maahanmuuttajalle. Ongelma on että henkilökorttia ei hyväksytä monissa paikoissa ja maahanmuuttajat eivät pääse käyttämään esimerkiksi verkkopankkia, mikä on huono juttu. Ette ehkä usko, mutta käytän pelikoneita, jos haluan tietää minun saldon. Se on hirveän huono asia.
Minulla on ollut vaikea elää pakolaisena Suomessa ja minä tiedän miltä se tuntuu kun ihminen saapuu uuteen maahan. Olen itse elänyt erilaisissa maissa kuten Turkissa, Syyriassa ja Saudi Arabiassa.
Kun saavuin Suomeen, tuntuu että minulla oli riittävästi energiaa ja että käänsin uuden sivun elämässäni. Mutta jos elät Suomessa tarpeeksi kauan, niin kaikki nämä unelmat, jotka sinulla oli alussa, voivat romahtaa. Vaikka asia on niin, se ei tarkoita, että meidän maahanmuuttajien pitää luovuttaa. Meillä on mahdollisuuksia Suomessa olla mitä me haluamme ja vain taivas on rajana.
Meidän täytyy pitää huolta itsestämme ja koulutuksestamme, jos haluamme päästä vaikkapa eduskuntaan ja jos haluamme auttaa maahanmuuttajia, jotka tulevat tulevaisuudessa Suomeen.
*Hän on Otavan Opiston monikulttuurisen peruskoululinjan opiskelija 2015-2016.