Suomessa puhutaan paljon, kuinka ihmisten eri kulttuureista pitäisi tulla toimeen toistensa kanssa. Perustuslakimme antaa siihen hyvät eväät: syrjintä on kielletty, ihmisille on oikeus omaan kulttuurin ja kieleen, on myös uskonnonvapaus.
Mielestäni nämä periaatteet ovat oikeita ja tärkeitä, jos haluamme rakentaa ja elää yhteiskunnassa, jossa kaikilla riippumatta taustoista on yhdenvertaisia oikeuksia ja velvollisuuksia.
Nykyään enemmistö suomalaisista nuorista ei ole ennakkoluuloisia. Nuoret ovat oppineet ymmärtämään, että maailma on moninainen ja Suomi on osa tästä maailmaa. Tähän on auttanut muun muassa sosiaalinen media, matkustaminen ja eri tv-ohjelmat.
Olen opiskellut Otavan Opistossa yli puoli vuotta. Suurin osa lähiopiskelijoista on muualta kuin Suomesta. Itse olen syntynyt ja kasvanut Suomessa. Olen 17-vuotias.
Olen oppinut paljon kouluaikana, erityisesti kuinka eletään moninaisessa yhteisössä ja rakennetaan hyviä suhteita. Mielestäni ymmärrys, uteliaisuus ja kiinnostus toisia ihmisiä ja kulttuureita kohtaan auttavat paljon luomaan hyvät ja toimivat suhteet.
Ymmärrys on yksi keskeisistä asioista, koska se luo pohjan ja mahdollisuuden kunnioitukselle. Tämä ei kuitenkaan toimi, jos ymmärrys ja kunnioitus ei ole molemminpuolista.
Ymmärrys on yksi keskeisistä asioista.
Kuten kerroin, tietynlainen kiinnostus tai halu tietää toisesta on tärkeää, jos haluaa elää ja tulla toimeen toisten kanssa. Jos ei ole kiinnostusta tietää toisesta mitään, ei kyseinen henkilö pysty ymmärtämään toisesta tai hänen kulttuuristaan mitään. Tämä antaa tilaa ennakkoluuloille.
Jos nämä ohjeet ovat toimineet minulle, ne voisivat toimia myös muille.
Suosittelen.
Leevi Mikkonen
Mikkeli
Lue alkuperänen kirjoitus tästä.