Tapanilan joukkoraiskaustapaus on järkyttänyt monet mutta samalla se on tuonut ilmi ikäviä yhteiskunnialisiä asioita kuten välipitämättömyys sekä rasismi. Keskustelu on jyrännyt eteenpäin valtamedian ja sosiaalimedian avulla.
Ihmisten voimakas reaktio sosiaalimediassa ei ole yllättävä, koska yksi Tapanilan joukkoraikkaustapauksen tarkoitus on todennäköisesti ollut vahvistaa meidän ennakkoluuloja toisista ja vahvistaa “me” “heidän” kustannuksella.
Erittäin tärkeä kysymys on uhrin tilanne mutta tapaus avaa toisen tärkeän asian: ketkä ovat suomalasia ja keitä eivät ole. Laillisesti ihminen tunnetaan suomalaiseksi jos hänellä on suomen kansalaisuus. Miksi sitten poliisi kutsuu viittä 15-18 v epäiltyä “ulkomaalaistaustaisia” jos suurin osa heistä on suomalaisia?
Migrant Tales haastatteli rikoskomisario Jyri Hiltunen, joka johtaa joukkoraiskaustapauksen tutkintaa. Hän vahvisti, että osa epäillyistä on suomen kansalaisia.
– En tiedä täsmälleen kuinka moni heistä on kansalaisia tai ei koska se ei ole olennainen tieto rikoksesta, hän sanoo. – Mutta jotkut ovat [suomen kansalaisia].
Saido Mohamed, Suomen Somalia-verkoston puheenjohtaja, vahvisti Migrant Talesille että kaikki epäillyt ovat kasvaneet ja suurin osa syntynyt Suomessa ja ovat Suomen kansalaisia.
– Jos he ovat syntyneet ja kasvaneet tässä maassa ja jos tämä ihminen kutsutaan “ulkomaalaistaustainen” se varmasti herättää paljon kysymyksiä ja ristiriitaisia tunteita ihmisissä, hän sanoo. – Jos on semmoinen [kansallinen] leima se myös auttaa yhteiskuntaa pesemään kädet ongelmasta ja samalla vahvistaa “he” vastaa “me.”
Hän lisää: – Toisin sanoin, se on teidän muttei meidän ongelma, joka se on.
Ei yksikään valtakunnallinen media Suomessa ole kysynyt jos osa epäillyistä onkin Suomalaisia. Onko tämä yllättävää? Eikö se anna meille mahdollisuuden lakaista ongelma maton alle ja syyllistää “heitä?” Se toteaa myös että Suomi on etnisesti hyvin yksinomainen yhteiskunta.
Ruotsissa käytettään myös sanaa “maahanmuuttajataustainen.” Monet viittaavat, että sana on koodikieli joka tarkoitta ihmisiä jolla ei “ole eurooppalainen tausta,” tai ei valkoisia ihmisiä, tutkijan ja rasismivastainen aktiivisti Michael McEachrane mukaan.
Hän lisää: – Kyllä, jos “me” on määritelty etnisesti ja kulttuurisesti, mutta erityisesti rodullisesti, tämä tarkoittaa etnisesti, kulttuurisesti ja erityisesti rodullisesti kuinka määritellään Suomalainen.
Kysymme poliisilta kuinka he määrittelevät “ulkomaalaistaustainen” ja “maahanmuuttajataustainen.”
Saimme seuraavat vasutaukset:
- Maahanmuuttajataustainen on henkilö “joka on muuttanut Suomeen mistä tahansa maasta ja saanut sitten Suomen kansalaisuuden. Etnisyyteen tämä ei siis ota kantaa, eikä perhetaustaan: esimerkiksi Ruotsista mahanmuuttaneiden ja kansalaisuuden saaneiden vanhempien lapset saavat Suomen kansalaisuuden syntyessään, eikä lapsia siten enää tilastoida maahanmuuttajataustaiseksi.”
- Ulkomaalaistaustainen on sellainen Suomen kansalainen joka on syntynyt muualla kuin Suomessa.
Eli molemmat käsitteet ovat samanlaisia.
Ottaen huomion kuinka poliisi määrittele ihmisiä heidän taustansa mukaan, oliko sanaa “ulkomaalaistaustainen” oikeasti ja johdonmukaisesti käytetty Tapanilan joukkoraiskaustapauksesta?
Mielestäni ei.
Voitte lukea samaa kirjoituksen englannin kielellä tästä.